vineri, 21 iulie 2017

Actualizare 21 Iulie 2017


Dragi prieteni, astăzi voi atrage din nou atenția asupra a ceea ce considerăm spiritual și a fi spiritual. Foarte mulți se luptă să se conformeze la ceva numit spiritual, definit, etichetat, clasificat, cu comportamente definite de genul cum trebuie să te comporți, ce atitudine trebuie să adopți în cutare sau cutare situație.

Nu vi se pare că acest tip de spiritualitate nu este altceva decât un substitut al religiei doctrinare? Da, pentru mulți așa începe drumul la ieșirea din doctrina religioasă și căutarea unui alt drum. Nu se pot rupe dintr-o dată de reguli, tipare de gândire și comportamentale și atunci le înlocuiesc cu altele care li se par mai potrivite.

Este foarte în regulă să fie așa pentru că nu poți fi astăzi scafandru și mâine cosmonaut. Important este să nu te oprești doar la a înlocui o credință cu alta așa cum azi folosești o farfurie de lut și mâine una de porțelan: farfuria tot farfurie rămâne, indiferent din ce este făcută.

Acest tip doctrinar de spiritualitate poate fi chiar mai periculos decât cel religios pentru că în doctrina religioasă sunt mai mulți adepți care împărtășesc aceiași convingere, credință, comportament și atitudine față de viață, lucru care îi face pe adepții doctrinei religioase respective să se simtă oarecum în siguranță.

În tipul incipient și doctrinar de spiritualitate ești de multe ori de unul singur și nu ești nici aici nici acolo pentru că cu doctrina religioasă nu mai rezonezi, deși o vizitezi adeseori și te convingi că locul tău nu mai este acolo, iar în acest nou tip de ”religie” numită spiritualitate este și mai rău pentru că pe lângă faptul că te confrunți cu idei noi, cu convingeri noi mai ești și abțiguit de tot felul de ”maeștri” spirituali care unul îți spune că așa trebuie făcut ca apoi să vină altul care să-ți spună că ”ba nu, așa trebuie făcut”.

La biserică cel puțin aveai un singur popă care îți spunea ce și cum trebuie să faci, nu o sută de popi care fiecare spune altfel. Este una dintre fazele cele mai grele pentru adeptul spiritual care vine din zona religioasă. Pentru cei care vin dintr-o stare ateistă din punct de vedere al credinței religioase, lucrurile stau puțin mai bine.

Ei bine, dacă nu ați sucombat din cauza atât de multor sfaturi și reguli contradictorii și foarte personale, aveți șansa să vă găsiți propria cale în labirintul numit spiritualitate. Din păcate puțini găsesc firul Ariadnei lăsat de precursorii lor în acel labirint și unii rătăcesc prin el ani și ani de zile. Unii nici nu vor ieși în această viață din el pentru că spiritualitatea văzută de ei nu este altceva decât înlocuitorul religiei lor anterioare.

Aceștia din urmă sunt cei care îi vor lua în primire pe toți noii-veniți în ai spiritualității pentru a-i integra în noul lor sistem de credință. Este și asta o fază care își are rolul ei. Cei care vor reuși să o depășească vor fi învățat, atunci când o depășesc, ce înseamnă discernământul, puterea personală, încrederea în sine și faptul că pentru ei călătoria abia acum începe.

Așa cum unii își spun creștini, musulmani, budiști, etc. alții își spun spirituali. Aceiași Mărie cu altă pălărie. Oricât de dură vi se pare această afirmație, ea este adevărată. Atâta timp cât te identifici cu ceva, cu orice, pentru tine nu ești decât acel ceva cu care te identifici. Pentru că așa alegi TU să te percepi. Și pentru că vrei să te simți în siguranță vei căuta să-ți impui noile tale credințe asupra altora pentru că așa este modelul pe care l-ai învățat.

Priviți religiile, priviți doctrinele spirituale, priviți orice grupuri constituite pe diferite criterii care apoi încearcă să-și extindă punctul de vedere și să câștige prozeliți pentru a-și consolida grupul, doctrina, religia. Nu este rău sau greșit să o faci atunci când o faci în mod pașnic, dar oare se pot limita oamenii la a-și doar împărtăși credințele cu alții? Unii da, alții ba, iar din păcate cei din grupa a doua sunt majoritatea. ÎNCĂ.

Ei bine, dacă ai reușit să scapi de toate aceste nebunii, provocări, deraieri, etc. și să depășești și conceptul de ”a fi spiritual”, te regăsești într-o stare în care nu mai simți să FII nimic altceva decât TU ÎNSUȚI/ÎNSĂȚI orice ar însemna asta. Religia ta ești tu, spiritualitatea ta este Sufletul tău, lumea ta este Infinitul și descoperi că Creația este Nemărginită.

Când ai atins acel punct, ai pierdut orice convingere, credință în legătură cu ceea ce înseamnă Viața. Asta nu înseamnă că Viața ta s-a încheiat, dimpotrivă, abia atunci începe. Ia încercați să vă imaginați cum ar fi să trăiți o Viață în care să nu urmați regulile de gândire și comportament ale nimănui altcuiva?

Atenție, asta nu înseamnă să nu respecți regulile de conviețuire din societatea în care trăiești, înseamnă să nu le dai putere asupra ta. Să nu faci ceva pentru că așa trebuie să faci, să faci acel ceva, sau nu, pentru că TU așa ALEGI, sau nu.

Ceea ce veți descoperi este că abia atunci veți trăi cu adevărat și plenar tot ceea ce faceți. Vă veți implica cu toată ființa voastră în ceea ce faceți pentru că nu mai există reguli care să vă spună ce și cum trebuie făcut în cutare sau cutare situație. O trăiți fără să vă gândiți la astfel de lucruri și abia atunci o puteți trăi cu toată ființa voastră. O puteți respira în voi, o puteți mirosi, îi puteți simți gustul și atingerea pentru că deveniți una cu ea.

Vă veți implica mai mult în unele situații sau acțiuni care altădată v-ar fi lăsat reci sau le-ați fi considerat ne-spirituale pentru că nu mai doriți să vă refuzați nici o experiență care vă este disponibilă aici pe Pământ. Ba o veți face chiar cu mai mult elan ca și cum v-ați dori să nu vă rămână nimic neexplorat din ea, pentru că știți deja că fiecare clipă și experiență este unică în felul ei.

Veți putea savura cu aceiași bucurie orice experiență pentru că nu o veți mai judeca după nici un fel de convingeri și tipare exterioare vouă, ci numai după ceea ce voi simțiți în legătură cu ea. Uneori compasiunea va lua locul bucuriei, dar nu veți mai simți nevoia să judecați pe nimeni și nimic pentru că pur și simplu judecata nu mai face parte din voi.

Nu, nu este viitorul ceea ce am scris, este prezentul, este AICI și ACUM și este disponibil tuturor celor care aleg să-l trăiască. Pentru că primul pas este ALEGEREA, restul vine pe urmă și dacă alegerea este suficient de puternică, ea va funcționa ca o busolă care niciodată nu greșește ceea ce vă indică, chiar dacă aparent așa ar putea părea uneori, pentru că ea este Busola Sufletului.

O zi minunată și plină de o fericită anticipare vă doresc!

Munay,

Monica Poka



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.