sâmbătă, 11 noiembrie 2017

Cea de-a Cincea Chakră

De Dr. Alberto Villoldo

Cea de-a cincea chakră, situată în cavitatea gâtului, este ultima dintre Chakrele Pământești. Numele său sanscrit este Vishuda, ceea ce înseamnă puritate. Cel mai vechi dintre toate textele yoghine, inscripționat acum 1500 de ani de către Patanjali, vorbește despre siddhis, sau puterile magice, disponibile cuiva care și-a trezit acest centru luminos: capacitatea de a se biloca, de a deveni invizibil, de a privi în trecut și de a discerne modul în care funcționează destinul.

Proprietățile sale sunt:
Element: Lumină
Culoare: Albastră
Aspecte ale corpului: Gât, gură, grumaz, esofag
Instinct: Exprimarea psihică
Instincte psihologice: Manifestarea viselor, creativitate, comunicare, încredere
Glande: Tiroida, paratiroida
Semințe: Puterea personală, încrederea, voința
Expresii negative: Trădarea, dependențe, psihoze, tulburări ale somnului, minciuna, frica de a vorbi, bârfa, toxicitatea

Cea de-a cincea chakră dă voce sentimentelor inimii. Ea exprimă iubirea, bunătatea și iertarea noastră. În acest centru, cele patru elemente – pământul, apa, focul și aerul – ale chakrelor situate mai jos sunt combinate în energie pură, ceea ce oferă matricea sau cadrul pentru visele noastre, așa cum fagurele dă formă stupului de albine. Chakra gâtului implementează această matrice în jurul căreia noi ne creăm lumea noastră.

Cea de-a cincea chakră ne permite să privim în interiorul nostru, să devenim conștienți de procesele noastre interioare. În acest centru energetic, devine posibilă adevărata introspecție pe măsură ce plinătatea lumii noastre interioare ne devine disponibilă pentru prima dată. Dezvoltăm un vocabular pentru viața noastră emoțională, psihologică și spirituală. Acest vocabular spiritual va crește în amploare și ca scop în cea de-a șasea noastră chakră, împreună cu capacitatea de a căuta resurse interioare ori de câte ori simțim nevoia să ne schimbăm lumea exterioară. O expresie negativă a acestei chakre este intoxicarea cu propria noastră cunoaștere. În această stare, oamenii nu-i ascultă pe ceilalți atunci când se află într-o conversație; să aibă dreptate este mai important decât să aibă înțelegere. Pericolul celei de-a cincea chakre este tendința ei de a transforma înțelegerea spirituală în dogmă. Această patologie a celei de-a cincea chakre a afectat națiunile și bisericile, lucru demonstrat de către Inchiziție și intoleranța religioasă din lumea de astăzi.

Cronologic, cea de-a cincea chakră corespunde vârstei cuprinse între 28 și 35 de ani, când începem să ne formăm propria amprentă în lume. Când cea de-a cincea chakră este curată, începem să dobândim recunoaștere în domeniile noastre de activitate și dobândim stăpânirea profesiilor pe care ni le-am ales. Experiența și cunoașterea noastră ne definesc statutul în societate. Cea de-a cincea chakră ne dă capacitatea de a ne imagina viitorul posibil și să acționăm pe baza viziunii noastre. Ne imaginăm cine putem deveni și simțim libertatea posibilităților infinite.

Chakra gâtului influențează glanda tiroidă, regulatorul temperaturii din corp. Prin reglarea vitezei metabolismului – viteza de ardere a combustibilului în organism – ea afectează greutatea corporală și reaprovizionarea cu vitamine. Cea de-a cincea chakră este centrul nostru psihic responsabil de clarvedere, clarauz, clarsimțire și de capacitatea de a comunica fără cuvinte.

În cea de-a cincea chakră începem să dezvoltăm o perspectivă globală. Nu ne mai fixăm numai pe grupul, tribul sau cultura noastră. Începem să ne identificăm cu toți oamenii, indiferent de rasă sau locul nașterii. În prima chakră ne derivăm identitatea de la mama noastră; în cea de-a doua ea vine de la familiile noastre; în cea de-a treia chakră ne răzvrătim împotriva părinților noștri și ne identificăm cu grupul nostru de la egal la egal; în cea de-a patra ne identificăm cu națiunea sau cu cultura noastră. În cea de-a cincea chakră devenim cetățeni planetari.

O chakră a cincea disfuncțională poate duce la experiențe psihice nedorite, dificile mai ales pentru oamenii cu tulburări de personalitate borderline care sunt ușor susceptibili la psihoze și nevroze. Tulburările de somn sunt ceva obișnuit atunci când această chakră nu este în echilibru.

Cu toții am avut dimineți în care totul părea să fie împotriva noastră și ne-am întrebat dacă n-ar fi trebuit să rămânem în pat. Intrăm în bucătărie și descoperim că s-au terminat cerealele; ne urcăm în mașină și prindem toate stopurile în drum spre serviciu. Când Universul se transformă în adversar, când lucrurile sunt ieșite din sincronizare, ne putem readuce într-o relație de sincronizare cu viața prin curățarea chakrei gâtului și îndepărtarea reziduurilor și energiilor dense care o obturează, pentru că o chakră a gâtului trezită ne aduce în sincronizare cu viața. Pentru persoanele obișnuite cea de-a cincea chakră servește ca horn pentru evacuarea energiilor volatile ce provin din arderile care au loc în chakrele aflate dedesubt. Un mod simplu de a curăța această chakră este de a o lovi ușor de trei ori cu buricele degetelor. Eu fac acest lucru de mai multe ori pe parcursul zilei, mai ales după ce am lucrat cu câte un client foarte ”toxic”.

Cei mai mulți oameni își folosesc vocea aproape exclusiv pentru a-și comunica nevoile emoționale ale chakrelor lor mai joase. Pe măsură ce devenim conștienți de resursele noastre psihologice și spirituale, cea de-a cincea chakră crește în putere – și ne descoperim adevărata noastră voce.


Traducere Monica Poka 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.