duminică, 8 septembrie 2019

Ce este empatia?



Din ciclul De ale mele

Oare câți știm ce înseamnă cu adevărat empatia? Care este sensul său profund nu cel superficial în care empatia este văzută mai degrabă ca simpatie, ca un sentiment, nu o stare, o stare de a fi, de a fi ÎN cel/cea față de care manifești empatia indiferent de forma de manifestare a obiectului empatiei tale?

Multă vreme n-am înțeles nici eu ce înseamnă cu adevărat empatia pentru că empatia nu poate fi înțeleasă cu mintea, poate fi doar trăită. Întotdeauna am simțit că empatia este mai mult decât a simți oarecum la fel cu entitatea care face obiectul manifestării empatiei, dar n-am putut pune punctul pe i.

Până când nu am început să citesc Cheile Genelor de Richard Rudd. De fapt, Cheia a 13-a, al cărei Siddhi este tocmai empatia. Ce înseamnă Siddhi? Este o bandă de frecvență care se referă la deplina întrupare și realizare spirituală. Cuvântul ”siddhi” înseamnă în sanscrită ”Dar Divin”. Starea siddhică doar atunci se manifestă când toate vestigiile Umbrei au fost transformate în lumină.

Am explicat doar foarte sumar această noțiune pentru că ea nu poate fi înțeleasă cu mintea, poate fi doar trăită. Prefixul em înseamnă în interior în timp ce prefixul sim înseamnă cu. În această deosebire stă cheia înțelegerii cuvântului. În timp ce simpatia înseamnă să simți la fel cu o altă persoană, empatia înseamnă să fii în interiorul acelei persoane.

Cei mai mulți oameni, marea majoritate cred eu, nu se pot concepe în interiorul altei persoane, așa că termenul a fost luat în sens metaforic și este înțeles ca fiind o proiecție mentală sau emoțională asupra sau într-o altă persoană. Adevărul este că în timp ce simpatia presupune existența a două persoane, empatia presupune existența uneia singure.

Ca să putem ajunge la acest nivel de simțire este nevoie să transcendem individualitatea, separarea și să atingem acea stare de unitate în care totul este una/unul. Înseamnă că am transcens orice limite, orice separare și că putem simți ceea ce simte oricine altcineva fără a mai trece prin filtrul minții, deoarece suntem în interiorul acelei entități.

Empatia nu este niciodată individuală, ea este întotdeauna colectivă, pentru că nu se poate manifesta la nivel individual, doar colectiv, deși de accesat o accesăm pornind din individualitatea noastră pe care o putem însă transcende la un anumit nivel.

Oamenii care au atins această stare sunt cei mai puternici șamani deoarece ei pot deschide în noi portalul trecutului atât de larg încât putem deveni conștienți de noi mai degrabă ca de un mare receptacul cosmic decât ca de un punct de identitate focalizată.

Empatia este, de fapt, adevărata unitate a tot ceea ce este, dar cred că în acest moment este ceva ce nu poate fi dus de omenire în ansamblul ei. Imaginați-vă doar criminalul simțind ceea ce simte victima sa, vânătorul simțind ceea ce simte vânatul său care se zbate în ghearele morții, tăietorul de lemne care distruge păduri și ecosisteme, și așa mai departe.

Am scris aceste rânduri, inspirată de această Cheie a Genelor, doar pentru a arăta care este viitorul omenirii, încotro ne îndreptăm și unde vom ajunge … cândva. Imaginați-vă că toate entitățile non-pământene care comunică cu noi, o fac în acest fel: din interiorul nostru.

Monica Poka

Sursa de inspirație: Cheile Genelor de Richard Rudd


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.