miercuri, 23 mai 2018

O Reflecție asupra Energiei Masculine



De Gerrit Gielen

În practica mea sunt conștient de faptul că multe femei opun rezistență energiei masculine. Ele o asociază cu agresivitatea, cruzimea, abuzul sexual și opresiunea. Ele o văd ca pe ceva de evitat, ca pe ceva cu care să nu aibă nimic de-a face. Este văzută ca fiind cauza a tot ceea ce este greșit în această lume. Din nefericire, o astfel de poziție luată de o femeie duce la incapacitatea ei de a spune ”nu”, de a stabili limite și a alege pentru ea însăși. Ea crede că dacă alegi pentru tine însăți, optezi pentru masculin, iar acest lucru ar fi complet greșit și egoist. Ca femeie, este nevoie să fii iubitoare și spirituală.

Desigur, și bărbații devin total confuzi. Ce să facă cu energia lor masculină, cu ceva ce este atât de ”rău”? Femeile par să trimită semnale contradictorii. Ele spun că bărbații ar trebui să fie mult mai conectați cu sentimentele lor, când, de fapt, ele numesc un astfel de bărbat ”pămpălău” și se dau în vânt după bărbații macho.

Deci, ce se întâmplă, de fapt, aici? Sunt bărbații o greșeală a Creației cu care femeile sunt împovărate? Și ce ar trebui să facă aceste ”greșeli ale Creației” acum cu ele însele și cu masculinitatea lor?

Creație și Naștere

Haideți să începem de aici. Ce a fost înaintea Creației? Ei bine, nimic, pentru că timpul este o parte a Universului. Deci nu are nici un rost să vă întrebați ce a fost înaintea Creației, deoarece timpul nu a existat înainte de Creație. Cu toate acestea, este o parte a Universului care există dincolo de timp și spațiu: din punctul nostru de vedere această parte este eternă; ea a existat întotdeauna, ea va exista întotdeauna. Această parte este sursa la toate, este un punct de iubire nesfârșită și necondiționată. Iubirea este sursa a tot ceea ce este. În Creație, spațiul și timpul au început să existe și conștiința s-a divizat pe ea însăși într-o dualitate: o lume interioară și o lume exterioară; subiectivitate și obiectivitate. Acesta este un proces care are loc în mod continuu. Creația nu este ceva ce a avut loc în trecut, ea are loc acum.

Și iubirea se divide în dualitate: în iubirea față de lumea exterioară și iubirea față de lumea interioară, energiile feminine și masculine. Energia feminină este focalizată pe lumea exterioară, pe legătura și conectarea cu alte ființe umane, animale și plante. Energia masculină este focalizată pe lumea interioară, pe autoritatea interioară și pe autonomia realizării de sine.

Iubirea devine foc: băiatul se naște

Doar imaginați-vă că înainte de nașterea voastră ați fost un Înger frumos și iubitor. Separarea masculinului și femininului nu a avut încă loc. Apoi, Îngerul coboară în lumea noastră unde, la acest nivel fizic, are loc o divizare între masculin și feminin. Unitatea se divide în gemeni: un băiat și o fată. Fetița este plină de iubirea față de lumea exterioară. Băiețelul este un nucleu al iubirii pentru el însuși. Un astfel de nucleu al iubirii îl numim foc.

Focul vostru este prima manifestare a energiei masculine în voi. Deci, ce este acest foc? Este dorința voastră de viață, de aventură, de descoperire, dar și pentru manifestarea focului vostru interior în lume. Să manifestați ceea ce este unic vouă, să aduceți ceva nou, să rupeți vechile limitări. Simțiți cum acest foc este o iubire de sine profundă și concentrată în voi. Simțiți, de asemenea, că fiecare foc este diferit, fiecare foc este unic și își are propria sa culoare.

Energia masculină este generată de iubirea de sine. La început această iubire este atât de concentrată încât se manifestă ca un foc simbolizat de băiețel. Dacă vreți să activați energia masculină, simțiți din nou acest foc. Simțiți ce este focul vostru. Acceptați acest foc și priviți-vă băiatul interior.

Totul începe prin acceptarea acestui băiat în interiorul vostru, astfel încât să fiți în stare să iubiți cu adevărat acest foc, această pasiune, în voi. Iubirea pentru voi înșivă duce la respectul de sine. Cineva care are respect de sine stabilește granițe într-un mod natural.

Mulți oameni practică stabilirea limitelor învățând să spună ”nu”; ei văd asta ca pe o manifestare a puterii. Dar, de fapt, acest lucru nu este adevărat. Setarea limitelor este mai degrabă o manifestare a iubirii pentru voi înșivă, asta este adevărata putere. Spus în mod corect, fiecare ”nu” este un ”da” spus vouă înșivă, din iubirea a cine deveniți. Iubirea pentru voi înșivă începe prin recunoașterea acelui copil neastîmpărat din voi: acel băiețel care dorește să rupă granițele, să exploreze teritorii noi și să se manifeste, în cele din urmă, din iubirea pură, concentrată și pasională pentru sine însuși.

Cu alte cuvinte, dacă practicați din greu să învățați să spuneți ”nu”, faceți în mod esențial o greșeală. Nu este vorba despre a spune ”nu” altora, este vorba despre a învăța să vă spuneți vouă înșivă ”da”. ”Da, eu contez; da, lumina mea poate radia; da, pot să-mi fac spațiu pentru mine”. Despre asta este vorba.

Dacă vă imaginați pe voi înșivă ca pe un frumos foc arzător, oamenii nu vor depăși limitele, vor fi atenți.

Conștientizarea propriei voastre energii masculine începe întotdeauna cu conștientizarea băiețelului din voi. Fără băiețel, nu există o energie masculină adevărată. Să facem acest lucru este dificil pentru că trăim într-o lume în care băiețelul nu este binevenit.

De ce băiețelul nu este binevenit?

Imaginați-vă că în viețile anterioare v-ați născut fată. Era de așteptat să purtați rochii, să vă ajutați mama și să vă jucați cu păpușile. Mai târziu trebuia să vă căsătoriți, să stați acasă, să fiți lipsite de educație și să aveți grijă de soțul și de copiii voștri, și asta trebuia să fie singura voastră dorință. Numai așa ați fi fost considerată o fată bună.

Cu alte cuvinte, dacă erați fată atunci băiețelul din voi era total nedorit în lume. O fată care avea alte planuri, care dorea să se dezvolte și să participe la aventuri, era imediat informată de toată lumea că acest lucru nu este natural, rezultatul fiind că v-ați încărcat cu multă vină. Gândirea independentă nici nu intra în discuție pentru fete, prin urmare fetele erau menținute ignorante. Mai există mulți oameni în această lume, chiar și astăzi, care cred că fetele nu trebuie să fie educate.

”Băiatul” din interiorul fetei mai are și acum o viață dificilă. Multe femei au un fel de tabu interior față de energia masculină și, prin urmare, față de băiețel. Să fii spiritual înseamnă să fii dulce, drăguț și empatic. Un băiețel neascultător nu se potrivește cu această imagine.

De fapt, nici dacă v-ați născut băiat nu v-ați descurcat mult mai bine. De ce? Pentru că lumea avea nevoie de bărbați care să se supună: bărbați care să lucreze din greu și soldați, cu siguranță nu de bărbați care să gândească independent. Lumea nu avea nevoie de spirite libere care să iubească aventura, cum ar fi artiștii și cei ce gândesc liber. Cu alte cuvinte, pentru foarte multă vreme, societatea umană a dorit să creeze bărbați care să fie pregătiți să-l oprime pe băiețelul din interiorul lor.

Un bărbat înțelept își hrănește băiatul interior. El știe că acest băiat este sursa inspirației sale, energia sa de viață, rațiunea lui de a fi. Băiețelul este schimbarea pe care un bărbat dorește să o aducă lumii. Dar structurilor sociale existente nu le place schimbarea. Și acesta este motivul pentru care bărbatului nu-i este permis să fie un tată bun pentru băiatul său interior. În loc să fie inspirat de băiețel, el este condamnat să-l suprime.

Structurile sociale existente nu-l ajută pe băiețel să-și manifeste energia creatoare, aceste structuri sunt folosite în principal pentru a se menține pe ele însele. Dictatorii, guvernanții, șefii, generalii – cu toții doresc bărbați care sunt supuși, care ascultă orbește, nu bărbați care s-au acordat băiatului lor interior. Acesta este motivul pentru care băiețelul din bărbat nu este binevenit.

Imaginați-vă un băiat care se uită la cerul înstelat al nopții plin de curiozitate. El simte în inima sa o profundă legătură cu stelele; vrea să știe mai multe despre ele. Dorește să călătorească spre stele și să descopere ce este Cosmosul. Este o dorință profundă, adâncă pe care doar un băiețel o poate simți – își simte focul interior arzând.

Ar fi minunat, desigur, dacă acest băiețel ar fi lăsat să crească într-un bărbat care-și pune dorința în aplicare și îi acordă locul central în viața sa. El devine, de exemplu, astronom sau scriitor științifico – fantastic sau merge în călătorii astrale în univers sau chiar ajunge să intre în contact cu ființe extraterestre.

Un bărbat înțelept este cel ce este un tată bun cu acest băiețel, care-i dă voie băiețelului interior să intre în viața sa, care rămâne fidel focului său interior și continuă să creadă în focul său. Nu este oprit de o lume care spune că este imposibil și că trebuie să crească.

Un astfel de bărbat îi va fascina și inspira întotdeauna pe alții. Pentru că îi dă voie băiatului din el să fie viu, el va atinge și băiatul din alții. În acest fel el le oferă și altora sentimentul că sunt vii, le aduce aminte de focul lor originar, de cine sunt ei. Nu are nici o problemă în a-și stabili granițe, cu a spune ”nu” altora. Oamenii îi simt focul și văd că atunci când un bărbat este în contact cu focul său interior, el este inspirat și inspiră. Ei sunt învățători și îmi amintesc acest lucru de la școală. Profesorii care au vorbit într-adevăr din propriul lor foc au fost profesorii buni; ei au inspirat și au adus ceva creativ.

Din păcate, de obicei nu se întâmplă așa. Băiatului i se spune repede că nu ar trebui să fie un visător. Trebuie să se pregătească pentru o viață în societate, o viață plină de responsabilitate, să-și ia un serviciu de la nouă la cinci. Focul trebuie trăit doar în mod pasiv. Vi se dă voie să citiți cărți științifico-fantastice în timpul liber, să vă abonați la o revistă de astronomie și să vă cumpărați un telescop. Dacă nu lăsați focul să moară, aveți suficientă viață pentru voi înșivă așa că nu sunteți prea nefericiți. În acest moment, un bărbat adult îi dă voie băiatului interior să se manifeste doar în timpul său liber. Maturitatea înseamnă să nu-i mai acorzi atenție băiețelului, să nu mai crezi în visele tale, să îți asculți în schimb șeful și să satisfaci în totalitate așteptările societății și ale părinților tăi.

Femeile își suprimă băiețelul din interiorul lor adeseori ignorându-l, nelăsându-l să fie, pentru că ele au ajuns să creadă că băiețelul nu este o parte a lor. Atâta timp cât fac acest lucru, ele nu vor fi niciodată în stare să creeze un om interior sănătos. Bărbații, pe de altă parte, își suprimă băiatul cu forța. Tragedia bărbaților este că ei își folosesc puterea împotriva lor înșiși.

Pentru că, din nefericire, trăim într-o lume în care băiețeii nu sunt bineveniți, băieții nu se descurcă la școală. Energia lor rebelă și aventuroasă provoacă confuzie în ei și se întreabă de ce ar trebui închiși într-o clădire. La urma urmei, viața este o mare aventură de descoperire și de experimentare a lucrurilor.

Profesorii care stau de obicei în fața clasei nu-i înțeleg: ar prefera să aibă în clasă fetițe bune care să studieze frumos. Pericolele pe care băieții le preferă autorității sunt amenințătoare, ei trebuie protejați de ele – trebuie să fie protejați de ei înșiși. Așa că băiețelul este suprimat din ce în ce mai multe reguli, de tot mai multă protecție. Locurile de joacă devin mai sigure. Cu toate acestea, paradoxul este că în cele mai sigure locuri de joacă au loc cele mai multe accidente.

Mai este un paradox în educație. Băieții care au cele mai mari probleme de adaptare, cei care nu vor să respecte regulile, cei lăsați pe dinafară, sunt adeseori cei mai creativi. Ei sunt cei care, mai târziu în viață, înființează afaceri, cei care sunt artiștii sau inovatorii în societate. Cineva care s-a ocupat cu studierea celor mai bogați oameni de pe Pământ, a descoperit spre surpriza sa, că nici unul dintre ei nu și-a terminat școala. Chiar dacă băiețeii nu sunt bineveniți, ei sunt cei care aduc schimbarea în lumea noastră și-i dau culoare.

Rana din energia masculină – fata pierdută

La începutul acestui eseu am scris că energia masculină a ajuns să fie asociată cu agresiunea, cruzimea, abuzul sexual și opresiunea. Cum s-a ajuns la asta?

S-a ajuns aici pentru că băiețelului nu i s-a dat voie să fie natural. Bărbatului nu i s-a dat voie să fie băiețel. Nu i-a fost îngăduit să se aventureze, să exploreze și să creeze. Toate acestea au fost considerate a fi greșite pentru că altfel și-ar fi folosit energia masculină să facă ce voia el pentru el însuși. Energia lui masculină trebuia folosită de și pentru alții, de șeful lui care-l punea să lucreze din greu și care nu vroia un bărbat cu gânduri noi sau care să facă alte lucruri nebunești. Ba mai rău, energia unui bărbat trebuia folosită de către dictatorul care avea nevoie de el ca soldat ca să poarte războaie.

Mai mult de atât, suprimarea băiețelului într-un bărbat are consecințe și mai grave. Unui băiețel îi place să se joace cu sora lui geamănă: cealaltă jumătate a sufletului său. Dacă pleacă într-o aventură, descoperă că se bucură să fie și fata cu el. Fata îi arată frumusețea lumii, îl lasă să iubească animalele. Prin fată, el se bucură mai mult de toate aventurile și descoperirile sale; viața și experiențele sale devin mai bogate datorită fetei. În psihicul sănătos al unui copil, există o colaborare strânsă între băiat și fată.

Mulțumită fetei, el devine un bărbat matur echilibrat care este conectat cu simțămintele sale, care simte iubirea față de viață.

Mamele care au un băiat consideră adeseori că este dificil să ai un băiețel care să nu vorbească despre sentimentele lui. Soluția este simplă: faceți ceva împreună cu băiețelul, construiți împreună ceva, mergeți împreună într-o aventură. Ceea ce se întâmplă este că băiețelului i se dă voie să fie cine este el și în acest fel își activează și fata interioară. Apoi începe să vorbească și să împărtășească.

Același lucru se întâmplă și în situația inversă. Dacă tu, ca tată, vrei să faci ceva împreună cu fiica ta, lucrurile nu merg întotdeauna bine. Dar dacă mai întâi vorbești și împărtășești câte ceva și abia apoi îi ceri să faceți ceva împreună, vei observa că dintr-o dată primești un răspuns foarte entuziast. Băiețelul s-a activat.

Când băiețelului nu i se dă voie să se joace, el nu se va juca nici cu fetița. Rezultatul este o sărăcie emoțională. Avem o energie masculină dezechilibrată care este înstrăinată de cea feminină. Bărbații au în adâncul lor o fată pierdută care se simte total neglijată. Și asta este ceea ce doresc cei care se află la putere, un bărbat care este în totalitate supus și nesimțitor, un robot. În acest fel, un bărbat ajunge să fie dezumanizat.

Când eram copil m-am gândit că voi muri când voi crește mare. I-am văzut pe bărbații adulți ca pe niște figuri gri care nu se jucau și nu se distrau și trebuiau să lucreze din greu tot timpul. Într-un fel, am avut dreptate. Aceștia erau bărbații care și-au reprimat permanent băiețelul din ei și și-au neglijat în totalitate fetița.

Bărbații răniți

Muncitorul care lucrează din greu, soldatul care urmează orbește ordinele, aceștia sunt bărbații răniți. Ei sunt bărbați care și-au suprimat energia lor naturală – băiețelul – și care nu au, prin urmare, nici o legătură cu partea lor feminină originală: fetița. Un bărbat care nu a învățat să se joace cu fata lui interioară atunci când era băiat, nu-și va înțelege femeia interioară.

În concluzie, bărbații sunt răniți, iar femeile au adeseori o imagine falsă despre energia masculină pentru că sunt atât de mulți bărbați răniți și împietriți. Prin această imagine falsă, femeile se înstrăinează de propria lor energie masculină. Prin pierderea contactului cu energia masculină, există prea puțină iubire de sine, prea puțin respect de sine. Acest lucru are ca rezultat neputința femeilor de a-și stabili granițe și apariția epuizării, bolii și depresiei datorate energiilor nenaturale care le corup sistemul.

Pentru bărbați consecințele sunt la fel de dramatice. Pentru că ei și-au suprimat băiețelul, viața lor devine plictisitoare și mor în interior. Pentru că nici ei nu au o legătură cu fata lor interioară, cu femeia lor interioară, ei sunt singuri. O singurătate care de multe ori nu este nici măcar conștientizată deoarece fetița este complet pierdută.

Vindecarea

Întreaga vindecare începe prin re-conectarea cu băiatul interior. Din fericire, vindecarea este deja în plină desfășurare. Desigur, în Occident, bărbații au mai mult timp liber la dispoziție. Din fericire, azi în timpul său liber un bărbat se poate bucura de viață. Bărbaților le este permis să fie sensibili, femeile pot să-și facă o carieră. Astfel băiețelul va avea spațiu să se joace, iar un băiat care se joacă din nou își va chema și cealaltă parte a sufletului său, fata interioară.

Aceasta este cheia vindecării interioare: băiatul cheamă fata, iar fata îl cheamă pe băiat. Prezența lor împreună duce la conștientizarea sufletului, a sinelui adevărat.

În plus, în prezent sunt din ce în ce mai mulți oameni care descoperă în timpul lor liber ceea ce le place să facă și cum acest lucru le poate aduce și bani. Apoi are loc o schimbare interioară miraculoasă: energia masculină unică nu mai este folosită în serviciul puterilor exterioare, ci în serviciul băiețelului, în serviciul propriei sale bucurii în viață. Acesta este un moment de vindecare interioară: bărbatul își ia din nou locul său natural.

Pentru un bărbat, calea spre vindecare este următoarea. Mai întâi se conectează cu băiețelul pierdut și începe să trăiască din acest băiat. Probabil că faceți deja acest lucru în timpul vostru liber sau în timpul sărbătorilor. Apoi, treptat, tot mai mult spațiu îi devine disponibil băiețelului, până când ajungeți să trăiți în totalitate din pasiunea sa interioară. Desigur, apoi vă confruntați cu frici imense. Acele frici vă spun că acest lucru nu poate fi făcut, nu este posibil, că este iresponsabil, că trebuie să fiți mulțumiți cu ceea ce aveți. Uitați-vă profund la sursa acelei frici. Probabil că ea este provocată de voci din trecut, de la strămoșii voștri. Sau de vocile autorității care încearcă să-și exercite puterea asupra voastră. Apoi faceți o alegere. Întrebați-vă: mi-aș pune energia masculină în serviciul acelor voci sau în serviciul propriului meu foc, propriului meu entuziasm și creativități, a băiețelului din mine?

Pe cine serviți, cine este stăpânul vostru? Dacă începeți să trăiți din băiețel, intrați în contact cu neașteptate resurse creative care se află în voi înșivă. Se dovedește că puteți fi și face mai mult decât v-ați gândit vreodată că ar fi posibil. Deveniți mai conștienți de sentimentele voastre. Deschideți o ușă la toate acestea.

Vă dați seama că dacă-i oferiți spațiu propriului vostru foc interior și începeți să trăiți din băiețelul din voi, începeți și o călătorie de descoperire interioară. Noi suntem una, noi suntem oameni, nu bărbat sau femeie, și atingem această unificare doar când lăsăm în urmă toate vechile idei despre noi înșine, despre ce înseamnă să fii bărbat sau femeie. Începând să trăim din băiețelul pierdut, devenim mai conștienți de sora sa geamănă: fetița pierdută.

Bărbații fac adeseori tot felul de lucruri ciudate pentru a fi mai conectați cu sentimentele lor: prin grupuri de susținere și altele asemenea. Uneori acest lucru va ajuta, dar nu este calea cea mai naturală. Calea cea mai naturală este să faceți ceea ce vă place. Dați-i voie băiatului să se joace din nou, lăsați focul să ardă din nou. Dacă acest lucru se întâmplă, viața voastră emoțională se va dezvolta de la sine. Băiatul cheamă fata. Jucătorul de fotbal se bucură de o lovitură uluitoare, jucătorul de șah o mișcare strălucită. Băiatul absorbit de jocul lui stabilește o legătură interioară profundă cu fata interioară. Acest contact cu intuitivul poate da simțiri foarte profunde, foarte intense de frumusețe. Ele vor continua și se vor răspândi în toate domeniile vieții.

Când fata este din nou prezentă, rana se vindecă

Desigur, vindecarea interioară are impact asupra lumii din jurul nostru. Când energia masculină își dă voie să fie abuzată de tot felul de structuri vechi ale puterii, bărbații nu acționează în armonie cu lumea din jurul lor. Rezultatul este distrugerea mediului nostru natural, a planetei Pământ. Prin întoarcerea la urmarea focului nostru interior, energia masculină devine aliniată cu sufletul. La nivel de suflet există armonie; prin urmare, impulsurile sufletului întotdeauna vor aduce, pe termen lung, armonie acestei lumi. Dacă începem să acționăm din nou din sufletul nostru, acest lucru ne va conduce întotdeauna la recuperarea mediului nostru înconjurător în care trăim, a tărâmurilor vegetal și animal și a Pământului însăși. Vechile structuri bazate pe frică, care se bazează pe acumularea de proprietăți și putere, se vor prăbuși pentru că nu mai sunt susținute de către energia masculină.

Și la sfârșit, asta. Mulți bărbați se plâng că femeile sunt greu de înțeles. Nu asta este, desigur, adevărata problemă; problema este lipsa cunoașterii propriului sine. Noi nu suntem doar bărbat sau femeie, noi suntem oameni. Prin stabilirea unei legături cu băiețelul, bărbatul devine conștient și de partea sa feminină. Ca urmare, el învață să devină pe deplin uman: o ființă care este atât bărbat cât și femeie. Atunci nu va mai avea nici o problemă să înțeleagă femeile. Și femeile sunt oameni.  

© Gerrit Gielen


Traducere Monica Poka 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.