joi, 28 februarie 2019

Schimbarea Sistemelor de Gândire și Evaluare



Din ciclul De ale mele

Oamenii au nevoie de modele, de idealuri, de tipare pe care să le urmeze pentru că așa au fost educați. Iar aceste modele se bazează pe clasica dualitate bun/rău, corect/greșit, adevăr/minciună și așa mai departe. Oamenii s-au judecat, și se mai judecă încă, unii pe alții prin prisma a ceea ce fiecare percepe din ideile, comportamentul, modul de gândire al altuia. Desigur, potrivit propriului său sistem de gândire și evaluare.

În-între nu există. Ori este bine ceea ce un altul face, ori este rău. Nu există intermediar. ”Face/spune așa ..., este bine/corect. Nu face/spune așa ..., este greșit/rău.” Punct. Acest mod de gândire a devenit de multă vreme rudimentar pentru mulți. Tot mai mulți oameni își pun întrebarea ”Oare de ce cutare spune/face asta?” Și este un pas foarte mare și bun spre schimbarea tuturor sistemelor de valori depășite ale societății noastre.

Cu cât mai mulți oameni își vor pune această întrebare și își vor schimba modul de abordare/evaluare a comportamentului altora, cu atât mai multă valoare umană va ieși la suprafață. De ce? Pentru că foarte mulți oameni care văd lucrurile mai apropiat de adevărata lor valoare și semnificație nu îndrăznesc să-și expună punctul de vedere din cauza judecăților și ”săritului la beregată” al celor care nu s-au eliberat încă de paradigma bicoloră a dualității.

În plus, faptul de a-ți pune această întrebare îți deschide ție însăți/însuți posibilitatea de a-ți schimba propriul tău sistem de valori de la unul rigid la unul mult mai flexibil. Îți dă voie să sesizezi nuanțele de culoare și să vezi lucrurile în complexitatea lor, nu într-un mod atât de sărac și lipsit de culoare.

Este foarte cunoscută situația în care în jurul unor oameni s-a creat o adevărată idolatrizare din partea admiratorilor săi, iar când acel om a făcut/spus ceva ce nu se potrivea cu sistemul de valori al idolatrizatorului, acesta din urmă s-a întors împotriva lui. De ce? Din cauza acestui sistem rigid de judecată bicolor alb/negru.

Acest tip de reacție, de comportament, i-a făcut pe mulți să se îndepărteze de o Cale pentru simplul fapt că cel/cea care părea să reprezinte Calea a spus/făcut ceva care contravenea propriului lor sistem de gândire și capacitate de percepție. În aceste situații, aveți grijă că ceea ce urmați este omul, nu Calea. Dacă ceea ce spune/face un om vă poate deturna de la o Cale, înseamnă că acea cale, nu este Calea pe care să o fi luat în voi.

Când oamenii vor înțelege și accepta că perfecțiunea este pentru oameni ceea ce este morcovul pentru măgar, vor deveni mai îngăduitori, mai iubitori, mai plini de compasiune față de ei înșiși, iar această îngăduință, iubire și compasiune se va reflecta și în afara lor și povestea cu aruncatul pietrii va căpăta un alt înțeles.

Orice Cale adevărată duce în Interiorul nostru, nu ne impune norme și dogme exterioare, este flexibilă și multicoloră. Fiecare om, oricât de evoluat poate fi perceput, este supus naturii umane, conștientului colectiv uman, nu se poate rupe în totalitate de acesta atâta vreme cât este într-o întrupare umană.

Important este să nu ne negăm natura noastră umană, să o acceptăm așa cum este, cu bune și mai puțin bune, pentru că nu putem schimba, transcende, decât ceea ce mai întâi acceptăm că există. Nu eliberarea de natura noastră umană ne va propulsa înainte pe calea pe care ne-am ales-o, ci acceptarea ei în totalitate; atât la nivel personal, cât și colectiv.

O zi minunată, plină de o fericită anticipare vă doresc!


Monica Poka

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.