vineri, 6 martie 2020

Pledoarie în favoare minții


Din ciclul De ale mele

Am numit această postare ”Pledoarie în favoarea minții” pornind de la afirmația ”este doar o discuție a minții ....”

Toate discuțiile dintre oameni sunt în primul și în primul rând ale minții. Nivelul discuției este dat însă de nivelul de deschidere, acceptare, cunoaștere pe care mintea fiecăruia îl are. Mintea poate fi un instrument sau o piedică în ceea ce privește ”creșterea” și fără această minte, așa cum este ea, nici măcar nu putem vorbi de o creștere reală la nivel de ființă întrupată.

Orice creștere reală începe la nivel de minte pentru că acolo se formează gândirea și toate procesele mentale care duc la formarea unui sistem de credințe din care apoi funcționăm și numai după ce mintea a acceptat la nivel intelectual unele concepte poate avea loc saltul în conștiință.

Dar ”poarta de intrare” în sistemul nostru de credințe, oricare ar fi acesta, este mintea. Tot ceea ce avem și suntem acum datorăm minții. Că unii au folosit-o în scop/mod constructiv și alții în scop/mod distructiv, asta este o altă poveste. Nu negându-ne mintea și rolul ei vom crește ca nivel de cunoaștere și evoluție, ci folosindu-ne de ea, conștientizându-i în același timp și ținând cont și de limitările ei.

Când spunem ”este o discuție la nivel de minte” ne judecăm propria minte ca fiind ceva inferior uitând că mintea este cea care ne conduce în acest moment de cele mai multe ori pentru că din ea funcționează omenirea. Iar mintea crește atunci când este folosită, antrenată (chiar și în discuții puerile, pentru că mintea noastră nu uită niciodată nimic și nici nu ne dăm seama când, ce, unde și cum folosește) nu când este negată. Asta nu înseamnă să-i dăm minții rolul de șef suprem, dar nici să o punem la colț așa cum mulți au tendința să o facă.

Cel puțin asta este experimentarea mea în ceea ce privește mintea și nici nu cred că Creatorul și-a pus la o parte mintea bazându-se pe judecăți de genul ”discuție a minții”, ci că însăși mintea Creatorului este îmbogățită prin ”discuții ale minții” tuturor creațiilor sale.

În ultimul timp am văzut mult prea multe persoane care fug de propria lor minte judecând-o ca fiind inferioară și și-o ”îndoapă” cu tot felul de idei și concepte care nu li se potrivesc absolut deloc și ajung în situații de colaps la nivel mental, emoțional și spiritual și să fie lipsiți de propria lor busolă pentru că mintea noastră ESTE un instrument, este unul dintre instrumentele de bază ale Creației, fără focalizarea minții nu putem crea nimic, fără o claritate a minții, habar n-avem CE să creăm.

Nu degeaba se spune că ”Somnul rațiunii naște monștri”, iar rațiunea este ”Facultatea omului de a gândi, de a cunoaște, de a înțelege esența lucrurilor și a proceselor din natură și din societate, de a descoperi cauzele și legile acestora.”

Dacă vreți ca mintea să vă fie un instrument care să vă ajute și să vă susțină, antrenați-o, dar cu nici un chip nu o negați și judecați ca fiind inferioară sau o piedică în calea creșterii voastre. Absolut tot ceea ce avem în ”dotare” ne-a fost dat cu un scop și este doar alegerea noastră dacă să ne folosim sau nu de ceea ce avem și de modul în care decidem să o facem.

O zi minunată, într-o fericită anticipare tuturor!

Munay!


Monica Poka

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.